Що змінилося з часу ліквідації МРЕВ ДАІ?

У листопаді 2015 року, Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України , в рамках реформування МВС України, заявив про ліквідацію міжрайонних реєстраційно-екзаменаційних відділів ДАІ (МРЕВ).

МВС візиткаПісля ліквідації МРЕВ було створено регіональні і територіальні сервісні центри МВС, метою яких є зміна старих механізмів на нові та ефективні, спрощення процедури оформлення транспортних засобів, покращення якості обслуговування громадян.

Як працює новостворена структура та які зміни відбулися, ми поцікавилися у керівника цього відомства − в.о. директора регіонального сервісного центру МВС України в Чернігівській області Андрія Кордика.

Кордик АндрійЗгідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 889 «Про утворення територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ» на території Чернігівської області створено регіональний сервісний центр МВС України, який знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 26, − розповів нам Андрій Вікторович. − Загалом з шести МРЕВ, які працювали в нашій області, шляхом оптимізації та враховуючи рівновіддаленість та густоту населення, було створено чотири територіальних сервісних центри, які знаходяться у Чернігові, Мені, Ніжині та Прилуках.

Андрій Вікторович зазначає, що функції територіальних сервісних центрів по суті не змінилися, проте  надаються вони громадянам та юридичним особам в іншому, більш високоякісному форматі − за принципом «єдиного вікна». Система «єдиного вікна» була створена для якості, зручності та комфорту громадян. Людина незалежно від місця проживання та реєстрації може звернутися в будь-який територіальний сервісний центр і отримати ту чи іншу послугу. Дане нововведення,  наголошує Андрій Кордик, призводить до більш швидкого та  якісного обслуговування.

Поспілкувавшись з в.о. директора РСЦ МВС в Чернігівській області Кордиком А.В. ми вирішили завітати до територіального сервісного центру № 7441 в м. Чернігові та поцікавитись, що нового у діяльності цього структурного підрозділу. Саме тут нам вдалося  обговорити основні напрямки діяльності з начальником центру Валерієм Радченком.

Валерій Владиславович розповів, що відповідно до змін, внесених до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, з 19 лютого поточного року скасовано видачу довідок-рахунків при реєстрації автотранспорту. Відтепер адміністратор сервісного центру безкоштовно засвідчує підписи сторін договору купівлі-продажу. Для цього буде достатньо продавцю і покупцю в присутності адміністратора скласти угоду в сервісному центрі МВС, більше того, сам договір не обов`язково заповнювати на місці – його можна укласти заздалегідь, а підписати вже у сервісному центрі в присутності адміністратора центру, з пред`явленням документів, що посвідчують особу учасників, але при цьому, при проведенні перереєстрації, до оплати обов’язкових платежів додадуться ще й послуги нотаріуса.

Валерій Владиславович підкреслив, що  відтепер підставою для оформлення зміни власника можуть бути засвідчені та оформлені в установленому порядку документи, що підтверджують набуття, перехід та припинення права власності на транспортний засіб відповідно до закону, наприклад, при даруванні, прийнятті спадщинитощо.

У розмові начальник ТСЦ №7441 МВС в Чернігівській області зазначив, що нині на сервісні центри МВС, крім своїх звичних функцій з реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів, прийняття іспитів та видачі посвідчень водія покладено також функції з видачі свідоцтв про підготовку водіїв ТЗ, що перевозять небезпечні вантажі, уповноважених з безпеки перевезень небезпечних вантажів та про допуск ТЗ до перевезень небезпечних вантажів.

Під час нашої розмови з начальником ТСЦ №7441 МВС в Чернігівській області, до територіального сервісного центру завітала з перевіркою заступник директора РСЦ МВС в Чернігівській області Тютіна Л.Г.

Тютіна ЛюдмилаМи поцікавились у Людмили Григорівни, які аспекти діяльності перевіряли і навіщо. Людмила Григорівна зазначила, що на сьогодні якісний сервіс є найважливішим аспектом для вдосконалення роботи ТСЦ та наголосила, що  діяльність працівників прямо пов’язана з наданням послуг та консультацій, тому працівники повинні дотримуватись етики професійного спілкування. Людмила Григорівна люб’язно підкреслила, що спілкування − це завжди контакт між двома людьми, де кожен повинен залишались людиною навіть у конфліктних ситуаціях, тоді і сервіс покращиться і настрій буде гарним. До речі, щодо консультацій, пані Людмила повідомила, що  у кожному територіальному центрі Чернігівської області для зручності та комфорту обслуговування громадян почали функціонувати консультативні вікна, в яких громадяни отримують вичерпні відповіді на всі свої питання і з повним розумінням звертаються до адміністраторів для оформлення тієї чи іншої операції.

Вже виходячи з ТСЦ №7441  МВС в Чернігівській області ми помітили кілька молодих чоловіків на першому поверсі, тож поцікавились, на що вони очікують. Чоловіки пояснили, що будуть проходити пробні тести з ПДР з метою оцінки своїх знань. Валерій Владиславович, начальник ТСЦ № 7441 МВС в Чернігівській області, проінформував, що для практичної допомоги водіям територіальний сервісний центр запрошує кожного бажаючого перевірити свої знання з Правил дорожнього руху в тестовому режимі (може бути як водій, так і початківець), спробувати пройти тест декілька разів та проаналізувати свої помилки разом з фахівцем центру. Таку послугу центри надають по дві години на день з 15.00 по 17.00:

  • Чернігів − щосереди та п’ятниці;
  • Прилуки − щочетверга та п’ятниці;
  • Мена, Ніжин − щовівторка та четверга.

Спілкуючись з керівниками центру та його відвідувачами, ми зробили для себе висновок, що реформа змінює якість та швидкість обслуговування громадян, але слід набратись терпіння, адже не тільки працівники територіальних сервісних центрів повинні вдосконалювали навички професійного спілкування, але й громадяни  з повагою та терпінням ставитися один до одного.

Цікавилися діяльністю нової структури Сергій Вітер та Наталія Слісарчук, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?